Surat 12 Menteri kepada Yang Di-Pertuan Agong mewakili suara rakyat

By , in Nation Politics on .

Kuala Lumpur, Oktober 12 — Menteri Luar Negeri Datuk Seri Saifuddin Abdullah hari ini mengingatkan Perdana Menteri sementara Ismail Sabri Yaakob supaya tidak mengalihkan perhatian rakyat dari masalah yang dihadapinya, susulan kenyataan Ismail menyelar 12 menteri Perikatan Nasional (PN) yang menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong.

Datuk Seri Saifuddin berkata rakyat kini sudah tahu sebab parlimen dibubarkan untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan dalam masa terdekat adalah kerana Ismail diberi tekanan oleh Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi.

“Justeru perdana menteri usahlah mengalihkan perhatian rakyat daripada masalah yang dihadapinya itu,” katanya.

surat

Pada 6 Oktober, ia dilaporkan bahawa 12 anggota Kabinet dari Bersatu dan PAS menulis surat kepada Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk menyatakan bantahan mereka terhadap gesaan pemimpin Umno supaya Parlimen dibubarkan.

Mereka memetik, antara lain, ramalan Jabatan Meteorologi Malaysia mengenai hujan lebat dan banjir akibat peralihan monsun dalam beberapa minggu akan datang, yang mungkin bertepatan dengan pilihan raya jika Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat.

Datuk Seri Saifuddin, yang juga penyandang ahli Parlimen Indera Mahkota menegaskan tujuan beliau dan rakan-rakannya dari PN menghantar surat tersebut hanyalah bertujuan menyuarakan kebimbangan rakyat agar PRU15 tidak dilaksanakan dalam musim tengkujuh di mana berkemungkinan berlaku banjir.

“Sebaliknya pada masa ini, rakyat mahu kerajaan memberi sepenuh tumpuan kepada langkah-langkah pemulihan ekonomi, mengawal kenaikan harga barang dan menyediakan peluang pekerjaan.”

“PN akan terus mendahulukan kepentingan rakyat, terutamanya dalam tempoh yang mencabar ini.”

“Ini merupakan antara sebab mengapa pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin melancarkan skuad prihatin nasional khusus untuk berdepan bencana banjir semasa majlis pelancaran jentera PN Pahang baru-baru ini,” ujarnya.

NMT

Recommended articles